2022. április 24., vasárnap

A világ legnagyobb medencéje

A világ legnagyobb medencéje Chilében található, Algarobbában, ahol a San Alfonso del Mar üdülőhely büszkélkedhet vele.

A hossza 1013 méter, és közel 300 millió liter vízzel lehet feltölteni (egyébként szűrt tengervízzel töltik fel, nem édesvízzel). Összesen 20 hektáron terül el, ami meglehetősen idétlenül hangzik egy medence esetében. Ráadásul igen mély is: a legmélyebb pontján több mint 30 méternyi víz van a fürdőzők lába alatt.

Felmerül a kérdés, minek egy tengerparti nyaralóhelynek ekkora medence, pláne közvetlenül a tengerparton, de a helyzet az, hogy errefelé annyira nagyok a hullámok és olyan viharos a tenger, hogy nem igazán alkalmas fürdőzésre. 

A világ legnagyobb medencéje egyben a legmélyebb is

A világ legnagyobb medencéje egyben a legmélyebb is

A világ legnagyobb medencéje egyben a legmélyebb is

2022. április 15., péntek

A világ legmagasabb embere

Aki alacsonyabbnak született, általában irigyli a magasabbakat, hiszen azok könnyebben elérik a magasabb polcokat, és a koncerteken is előnyt élveznek. Van azonban néhány olyan ember, akinek sokkal inkább nyűg a magasság. Közéjük tartozott Robert Pershing Wadlow, akit a Guinness Rekordok Könyve a világ legmagasabb embereként tart számon.
Robert az egyesült államokbeli Illinois-ban, Alton városában született 1918 februárjában. 1940 júniusában, 22 éves korában már 2 méter 72 centis magassággal büszkélkedhetett, sajnos azonban nem sokáig: július 15-én elhunyt.

Robert Pershing Wadlow nemcsak a magasságával hökkentette meg az embereket. Súlya 21 éves korára elérte a 222 kg-ot, a cipője hossza 47 centis volt, tenyerének hossza - a csuklójától a középső ujja végéig - 32,4 cm volt, napi ételadagja pedig nyolcezer kalória.

2022. április 6., szerda

Sherman tábornok fája

A Föld legnagyobb térfogatú fája, és a világ legnagyobb élő szervezete a Sherman tábornok fája, egy óriás mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) az Egyesült Államokban. Korát 2300-2700 évre becsülik. A fa 83.8 méter magas, törzsének kiterjedése 1487 köbméter. Ez a famennyiség kb. 40 kisebb házikó megépítésére lenne elegendő.