2022. december 29., csütörtök

A világ legnagyobb zöldségei

A 69 éves brit Peter Glazebrook a Newark-ban lévő földjén és üvegházában óriási méretű zöldségeket termeszt. Már több világrekordot is magáénak tudhat. Többek közt ő termesztett a világ legnagyobb hagymáját, a legnagyobb burgonyáját, fehérrépáját és káposztáját is. Peter Glazebrook már tíz éve próbálkozik óriás zöldségek termesztésével. A lelkes brit kertész szerint sikerének titka a jó fajtaválasztás, illetve a növények megfelelő táplálása.

Óriás zöldségek
8,19 kg-os hagyma

Óriás zöldségek
3,8 kilogrammos krumpli

Óriás zöldségek
36,92 kilogrammos fejes káposzta

A nagy hagyományokkal bíró Harrogate-i kertészeti fesztiválon számos más, első helyet érő növényóriást is bemutatott már a férfi: az általa termesztett fejes káposzta 36,92 kg-ot, a tök 54,318 kg-ot, a paradicsom pedig közel másfél kilogrammot nyomott. A rendezvény hivatalos weboldala szerint övé volt a leghosszabb uborka és bab is: előbbi 81,915 , utóbbit 80,645 centisre nőtt. Nála termett meg a világ legnagyobb fehérrépája is, amely 36-szor hosszabb volt egy átlagos termésnél, pontosan 5,6 méter hosszú.

Óriás zöldségek

Óriás zöldségek

Óriás zöldségek

Óriás zöldségek

Óriás zöldségek

Óriás zöldségek

Óriás zöldségek

Óriás zöldségek

2022. december 21., szerda

A világ legviccesebb kinézetű kutyája

Amint Alexis meglátta a fotóját, azonnal rájött, hogy ő számára az igazi kutya. Akkor még nem tudta, hogy eszméletlenül édes kinézete mögött szomorú történet áll, de ennek ellenére magához vette és a szomorúságot mindennapi boldogsággá alakította új kedvence életében. Kila ugyanis vak, de ezt akár le is tagadhatná.

A husky keverékre Tijuana utcáin találtak rá az állatmentők. Részegek és gyerekek kövekkel dobálták a vak kutyakölyköt. Azonnal bevitték egy menhelyre, és igyekeztek neki mielőbb gazdát találni, de vaksága miatt ez nem volt könnyű feladat. Mégis viszonylag gyorsan ráragyogott a szerencse: Alexis Magoo meglátta a róla készült képeket, és azonnal beleszeretett.

A hölgy akkoriban depresszióval küzdött, élete nem úgy alakult, ahogy szerette volna. Annak sem látta értelmét, hogy reggelente felkeljen, de ahogy Kila megérkezett az életébe, minden gyökeresen megváltozott.

- Az első pillanattól kezdve örömöt hozott az életembe és mindenhova, ahol megfordult. Nem ismer semmi mást, csakis a szeretetet, ez sugárzik a szemeiből – meséli a büszke gazdi.

Senki sem tudta pontosan, hogy az örökbe fogadáskor mindössze 9 hónapos kutya hogyan vakult meg és hogy vak volt-e egész addigi életében, de az biztos, hogy úgy viselkedik, mint aki tökéletesen lát. Valószínűleg fogalma sincs arról, hogy ő bármiben más lenne, mint a többiek, és ez így van jól.

Kila, hogy állandó biztonságban érezze magát, kis körökben térképezi fel a környezetét. Nem számít neki, melyik kutyával játszik vagy kit üldöz, a lényeg, hogy boldog. Ráadásul ismeri az irányok parancs szavát, így gazdája tökéletes biztonsággal tudja navigálni.

Annak ellenére, mennyi keserűséget élt át kölyökkorában, Kila mindenkit imád: felnőttet, gyereket, bogarakat és macskákat. Mikor valaki jön hozzájuk, igyekszik megmutatni gazdájának, hogy megvédi, ha kell, és megugatja az érkezőket, de egy kedves szóra vagy egy simire azonnal elveszti a fonalat és átadja magát a boldogságnak.

2022. december 13., kedd

Imát mondanak a világ legnagyobb krokodiljáért

Forrás: MTI/EPA

Vasárnap elpusztult Lolong, a világ legnagyobb fogságban tartott sósvízi krokodilja a Fülöp-szigeteken. A turistalátványosságnak számító hüllőt sok helyi gyászolja, pedig korábban több embert is felfalt.

Elpusztult a világ legnagyobb fogságban tartott krokodilja. A Fülöp-szigetek déli részén fekvő Bunawan melletti ökoparkban őrzött sósvízi krokodil több mint hatméteresre (617 cm) és egytonnásra nőtt, korát 50 évre becsülték. A Lolong néven emlegetett állat vasárnap pusztult el, pár órával az után, hogy felpuffadt gyomorral fordult fel a helyi ökopark egyik tavában.

"Az egész város, sőt, az egész tartomány gyászol" - idézte a Guardian brit lap a polgármestert. Néhány helyi keresztény imát is mond a hüllő üdvéért.

Az állatot tavaly nyilvánította a legnagyobb fogságban tartott sósvízi krokodilnak a Guinness rekordok könyve. Lolong turistalátványosságnak számított az ökoparkban, a térség gazdag mocsárvilágának jelképévé vált, jóllehet befogása előtt számos helyi lakost felfalt. Nevét egy környezetvédelmi illetékes után kapta, aki a befogása közben szenvedett szívrohamot.

A polgármester az állat nagy népszerűségére tekintettel gyászszertartást tervez, az állat maradványait konzerválná, és múzeumban állítaná ki, miután megállapították halálának okát. Szeretné, ha az emberek látnák a világrekorder krokodilt, amely feltette a várost a térképekre.

2022. december 5., hétfő

Bagger 288 a világ legnagyobb gépe

Bagger 288, vagy másik nevén Excavator 288, a legnagyobb ágép a világon. A német Krupp cég építette a Rheinbraun energetikai és bányászati cég megbízásából. Amikor 1978-ban befejezték az építését a Bagger 288 leszorította helyéről a NASA járművét, a Crawler-Transportert, amit az űrrepülőgépek és az Apollo Saturn V kilövési rakéta szállítására használtak. Ez volt a legnagyobb lánctalpas jármű a világon.

Adatok a Bagger 288-ról:

  • 220 méter hosszú és körülbelül 96 méter magas
  • 13.500 tonnát nyom
  • 240.000 tonna szenet vagy 240.000 köbméter nyersanyagot képes kitermelni naponta- ez megegyezik egy 30 méter mélységű futballpálya méretével
  • A Bagger 288 talajra gyakorolt nyomása nagy kiterjedésű talpai miatt alacsony (17,1 N/cm2)

  • Bagger 288
  • Bagger 288