2023. január 28., szombat

100 millió éves borostyánba zárt békák

Minden korábbinál régebbi, 100 millió éves kicsiny békákat találták borostyánkőbe zárva kínai és amerikai kutatók Mianmarban. A Scientific Reports tudományos folyóirat aktuális számában ismertetett példányokra 2015-16-os ásatások során bukkantak Mianmarban (Burma).

A megkövült gyantában talált békák nagyon jó állapotban maradtak fenn, egyikük 2,2 centiméter hosszú, és megvan a koponyája, gerincének egy része és végtagjainak többsége" közölte a tanulmány társszerzője, Lida Hszing, a Kínai Földtudományi Egyetem kutatója.


Ez az első eset, hogy krétakori esőerdőben élő békák nyomai kerültek elő. A lelet bizonyítja, hogy a krétakor végén bekövetkezett nagy kihalási esemény előtt is éltek már békák a trópusi esőerdőkben – mutatott rá a kínai szakember.

Békákat csak ritkán találnak megkövült gyantában, a korábban a Dominikai Köztársaságban és Mexikóban felfedezett példányok 20-30 millió évesek.

Egy trópusi erdőben élő apró lénynek igen kicsi volt az esélye arra, hogy megkövült gyantában maradjon fenn az utókornak – mondta David Blackburn, a Floridai Természettudományi Múzeum kutatója, a tanulmány társszerzője.

Scientific Reportsban leírt négy Electrorana limoa hasonlóságokat mutat a mai békákkal.

A mianmari borostyánt valóságos kincseskamrának tartják paleontológusok, mivel gyakran tartalmaznak élőlényeket vagy azok részeit.

2023. január 18., szerda

A legforgalmasabb légi útvonal

Annyit segítünk, hogy 2017-ben átlagosan nyolc percenként indult egy repülő a szigetre. Ha a Szöul és a koreai-félszigettől délre található Csedzsu-szigetre tippeltél, akkor érdemes lenne elgondolkodnod rajta, hogy elindulj valamilyen műveltségi vetélkedőn, ugyanis az OAG statisztikái szerint tavaly (és az azt megelőző években is) ez volt a világ legforgalmasabb útvonala. Egy év alatt összesen 64 991 járat indult a szigetről Szöulba, ami naponta csaknem kétszáz járatot jelent. 

Ezzel a Csedzsu-sziget messze megelőzi többek között a Los Angeles-San Francisco, a Melbourne-Sydney és a Mumbai-Új-Delhi útvonalakat is, pedig hát ezek között a városok között sem két ember közlekedik naponta.

Na de mitől olyan fene népszerű egy sziget, amiről az emberek többsége még csak nem is hallott?

A Csedzsu-sziget a népszerűségét nagyrészt annak köszönheti, hogy a dél-koreaiak imádnak utazni: a sziget turizmusának 70%-át adja a belföldi turizmus, ami nem is annyira meglepő, hiszen Csedzsu maga a földi paradicsom, egy második Hawaii, alig kőhajításnyira a szárazföldtől.

A vulkanikus képződményeiről ismert szigetet 2011-ben a világ hét természeti csodája közé is beválasztották, de persze a turisták nem kizárólag a természeti szépségek miatt látogatnak Csedzsura: a sziget a kínaiak körében is igen kedvelt úti cél, nem kis részben azért, mert Kínával ellentétben itt legális a szerencsejáték, de a kifejezetten az erotikus témákra koncentráló Loveland élménypark is meglehetősen népszerű a turisták körében.

2023. január 8., vasárnap

A világ legnagyobb motorja

 A világ legnagyobb motorja, több mint 4 méter magas, működik és gurul is.


Megépítették a világ legnagyobb motorkerékpárját, működő V2-es blokkal. Minden részlete hatalmas, az irányítása persze kicsit sem mintázza a valódi motorokét, de ez nem is volt fontos szempont az építés során. Az építőjét őrültnek nézik és őszintén szólva ezen nem is csodálkozunk. Mindenesetre érdekes látvány a pótkerekekkel ellátott óriási chopper.