2023. március 30., csütörtök

Milliárdos autó

A Bugatti Chiron a nagy számok autója, ezért még kissé használtan is hajmeresztő árcédula lóg rajta. Az 1500 lóerős szupersportkocsiért 1 milliárd forintnál is magasabb összeget kérhetnek el.

Ehhez az autóhoz kevés lesz 1 milliárd forint

Kicsivel több mint egy éve kezdődött meg a Bugatti legújabb csúcsgépének, a Chiron névre keresztelt szupersportkocsinak a gyártása, de csak mostanában szállingóznak az első darabok a megrendelőkhöz, akik között bőven akad olyan is, aki csupán a befektetési lehetőséget kereste az autóban. Ezek a tulajdonosok jellemzően azokat a vevőket szolgálják ki, akik akár borsos felárat is hajlandóak azért fizetni, hogy mihamarabb Chironhoz jussanak.

Az első 20 darab egyikéhez a 2018-ban, Párizsban rendezett aukción juthat hozzá az, aki a legmagasabb összeget kínálja érte. A konkrét autót áprilisban vette át első tulajdonosa, aki nem sokáig élvezkedett benne, hiszen csak 1000 kilométer van az autó órájában, amiből jelentős részt még a Bugatti tett bele a tesztelés alatt. Igazi klasszikus a színösszeállítás is, a márka hagyományaihoz hűen a francia verseny kéket keretezi a sötétebb Atlantic kék árnyalat, amihez ezüst felniket párosítottak. Az utasteret sötét bézs és fekete bőr borítja.

A Bugatti Chiron motorját az előd Veyrontól örökölte, de természetesen átdolgozták a 4 turbóval feltöltött, 8 literes, 16 hengeres motort. A számok természetesen továbbra is elképesztőek, a teljesítmény 1500 lóerő, nyomatékból pedig 1600 Nm akad. Álló helyzetből 100 km/órás sebességre 2,5 másodperc alatt gyorsul, végsebességét 420 km/óránál korlátozták. Rövid életű rekordja is említésre méltó: a 0-400-0 sprinthez és megálláshoz elég volt neki 42 másodperc.

Nagyjából 800 millió forintba kerül újonnan az 500 példányban készülő Bugatti Chiron, az aukcióra kínált példányért pedig akár 4,3 millió dollárt is kifizethet az új tulajdonosa, ami bőven több mint 1 milliárd forint.

2023. március 20., hétfő

A németeké a leghosszabb gyalogos függőhíd

A világ leghosszabb gyalogos függő kábelhídját adták át vasárnap Harz észak-németországi középhegységben, a Rappbode folyó fölött.

A Titan-RT elnevezésű turisztikai létesítmény 458 méter hosszan feszül a folyó két partja között 100 méteres magasságban, egy völgyzárógát tőszomszédságában. Bár a pillérekkel és a kiegészítő építményekkel együtt a híd összesen 483 méteres, a világrekord szempontjából csak a folyó fölött szabadon csüngő rész vehető figyelembe.

Az üzemeltető, az Oberharz am Brocken-i székhelyű Harzdrenalin vállalat szerint az eddigi leghosszabb ilyen jellegű híd az oroszországi Szocsiban működött, az 439 méteres.

A HTB osztrák speciális cég által 10 hónap alatt felépített, 1,2 méter széles, 1,30 méter magas korlát által védett, rácsos padlójú függőhídra belépődíj ellenében mehetnek rá a látogatók.

Az üzemeltető nem közölte, hogy mennyit költött a szédítő magasságban kifeszített gyaloghídra.

2023. március 10., péntek

A világ legnagyobb függőhídja

Megnyitották pénteken Isztambulban az Európát és Ázsiát összekötő harmadik Boszporusz-hidat, amelynek célja, hogy kerülőutat képezve feloldja a nagyváros túlzsúfolt forgalmát.

Az átjáró I. Szulejmán szultán édesapja, Vitéz Szelim nevét viseli.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az átadóünnepségen bejelentette: a híd augusztus 31-én éjfélig ingyen használható. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy átjárót terveznek építeni a Dardanellák felett is.

Binali Yildirim kormányfő felszólalásában megígérte: szombattól se a kamionok, sem a távolsági buszok nem mennek be a metropoliszba.

A híd mérnöki alkotásként világszínvonalat képvisel, 59 méteres szélességével és pilléreinek 322 méteres magasságával a világ legnagyobb függőhídja. Az építmény fesztávolsága 1408 méter. Az átkelő felszínén kétszer négysávos autóút és két vasúti sínpár is található.

A híd a tengerszoros két partján Isztambul Sariyer és Beykoz kerületeit kapcsolja össze.

A beruházási költség 4,5 milliárd török líra (mintegy 450 milliárd forint) – olvasható a híd hivatalos internetes oldalán.

A megnyitóünnepségen részt vett számos ország állam- és kormányfője. A rendezvény biztonságáért egyebek között légvédelmi ágyúkkal és nehézgéppuskákkal felfegyverzett páncélautók feleltek, az esemény idejére a Boszporusz hajóforgalmát leállították.

Törökország célkitűzése, hogy 2023-ra a világ tíz legnagyobb gazdasága közé kerüljön.

A Fekete-tengert a Márvány-tengerrel összekapcsoló szoros felett korábban két híd már épült Isztambul belterületén. Az első Boszporusz-hidat 1973-ban nyitották meg, a Hódító Mehmet szultánról elnevezett második átjáró pedig 1998-ban készült el.