2023. április 30., vasárnap

A legrégebbi utak

Egyiptomban a Gizai piramisokhoz vezető út a világ legrégebbi útszakasza. A több mint 4600 éves építmény a Föld legősibb, kővel burkolt utcája. 

Egyiptom harcol a baksis ellen - Turizmus.com

2023. április 20., csütörtök

66 millió fát ültettek el Indiában

Elképesztő rekordot született Indiában, pontosabban Madhja Prades államban, ahol mindössze 12 óra leforgása alatt 66 millió fát ültettek el az önkéntesek. A korábbi faültetési rekord is Indiában született: tavaly júliusban az ország északi részén fekvő Uttar Prades állam lakói 24 órán belül 50 millió fát ültetettek el. Ezt szárnyalta túl jócskán a Madhja Prades 24 kerületében zajló tömeges faültetés 1,5 millió résztvevője, akik közt diákok, tanárok, családok, kormányzati tisztviselők és civil szervezetek önkéntesei is voltak, s több mint 20 fafajták ültettek el.

A nagyszabású akció során termesztésen elsősorban nem a rekord megdöntése volt a cél, hanem az egyre fogyatkozó erdővel borított területek növelése, a környezet megóvása és az éghajlatváltozás romboló hatásainak megfékezése. Indiában a légszennyezés miatt évente több mint félmillió ember hal meg. Az ázsiai országnak nem túl jó a híre, ha a környezetvédelemről van szó, azonban az elmúlt évek során a fejlődés útjára lépett, s igyekeznek a gazdaságot is egyre zöldebbé, környezetkímélőbbé tenni.

Más indiai államok is tartottak hasonló akciókat: Keralában júniusban 24 óra alatt több mint 10 millió fát ültettek, Maharastra államban pedig idén 40 millió fát ültetnek el egy újraerdősítési kampányban. India a párizsi klímaegyezmény aláírásakor vállalta, hogy 2030-ig 95 millió hektárra növeli az ország erdős területeinek nagyságát.

A kormány Narendra Modi miniszterelnökkel az élen mind a 29 államot arra ösztönzi, hogy segítsen a fatelepítésben, illetve a környezet megóvásában. Ezen programokra a kormány 6,2 milliárd dollárt biztosít. Sivradzs Szing Csouhan, Madhja Prades állam fő minisztere az akció után egy Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy nagyon büszke, amiért állama az egyik első lett a kezdeményezésben, s a faültetéssel nem csupán az államot, hanem az egész világot szolgálják.

2023. április 10., hétfő

A legkeskenyebb utca

Parliament Street.jpg

A legszűkebb városi utca a világon, a több száz éves Parliament Street Angliában. Az 50 méter hosszú utca  legkeskenyebb részén mindössze 65 cm széles, klausztrofóbiásoknak nem ajánlott.