2023. június 30., péntek

Egy öreg Lada és 500 ezer gyufaszál

 A gyerekeknek mindig azt mondják, hogy ne játszanak a tűzzel. Majd a felnőttek játszanak.

A teljességgel őrült videóival komoly hírnevet szerző orosz Garage 54-es csapat úgy döntött, hogy félmillió gyufaszállal díszítenek fel egy Ladát. Mint általában a motivációjuk nem túl bonyolult: a szórakozás.

És ha arra is kíváncsi, hogy mennyi ideig tart félmillió szál gyufát egy autóra ragasztani akkor eláruljuk, ez mindenképp megadja a projekt komolyságát, ugyanis három napig elvoltak vele.



2023. június 20., kedd

Szitakötőként repked a világ legkisebb drónja

 A holland Trndlabs parányi drónja a hüvelykujj végéről vagy a tenyérből is indítható, és akár a lakásban is lehet vele játszani.

A Skeye nanodrón kiadásával a holland Trndlabs pályázhat a világ legkisebb kvadrokoptere címre: az aprócska drón hossza és szélessége egyaránt 4, magassága pedig 2,2 centiméter, súlya épphogy 12 gramm.

A világító ledekkel is felszerelt miniatűr drónt akár éjszaka is reptethetjük, hattengelyes mozgásérzékelő gondoskodik róla, hogy bármilyen helyzetben stabilan maradjon.

Látványos manőverek hajthatók végre vele: be lehet repülni apró nyílásokon, nyolcasokat tud leírni a levegőben, de a hátraszaltó sem jelent neki problémát. Akár kézből is indíthatjuk, elég a levegőbe feldobni és ott fog lebegni, amíg irányítani nem kezdjük, vagy le nem merül.

Elsősorban lakásban való használatra találták ki, a távirányító hatótávolsága 50 méter. A mellékelt szoftver háromféle nehézségi módot tesz lehetővé: kezdő, haladó és profi, melyek között szabadon lehet váltani.
A minidrón viszont csak maximum hét-nyolc percig bírja egy töltéssel, utána fel órára töltőre kell dugni. Ára viszont igen csak kedvező: 59 dollár, átszámítva körülbelül 16 ezer forint.

2023. június 10., szombat

A világ legkisebb mobiltelefonja

Ha hiszi, ha nem, voltak olyan idők, amikor a gyártók még azon versenyeztek, hogy ki tud kisebb mobilt készíteni. Ezeket az időket idézi fel egy telefon, amely jelenleg a világ legkisebbje.

A Zanco tiny t1 nevű mobil készítőit az a cél vezérelte, hogy a lehető legkisebb mobilt készítsék el. A képeket látva, ez sikerült is nekik. Ezt a készüléket persze nem lehet összehasonlítani a mai okostelefonokkal, de nem is kell. Tudására az alap szó illik a leginkább, azonban ami a lényeg, telefonálásra remekül megfelel. 300 telefonszámot és 50 SMS-t tud tárolni, és mivel valóban apró (13 gramm és 21 x 46,7 x 1,2 mm-es) bárhova könnyen magunkkal vihetjük, ahol mondjuk sajnálnánk drágább okostelefonunkat.

© 

A telefon most a Kickstarteren gyűjti az előrendeléseket, s az itteni leírásából derül ki az is, hogy minden mobiltelefon-hálózattal képes együttműködni. Van benne mikrofon, hangszóró, micro USB töltő port, nano SIM slot és teljes funkcionalitású fizikai billentyűzet. 32 GB-nyi a RAM-ja és ugyanekkora kapacitású a belső tárhelye. Az akkumulátora egy feltöltéssel 3 napnyi készenléti és 180 percnyi beszélgetési időt kínál. A telefon jól jöhet a szülőknek, akik elérhetővé akarják tenni a gyereküket, azonban nem szeretnék, ha a csemete állandóan az online világban kalandozna.

© 

Bár egy Kickstarter-megjelenés még nem garancia, a fejlesztők állítják, hogy a tiny t1 kétéves kutatást és fejlesztést követően működő prototípus, és készen áll a tömeggyártásra.