2023. szeptember 30., szombat

A világ legkisebb drónja

 A Pennsylvania Egyetem szakemberei megalkották a világ valaha készült legkisebb robotrepülőjét, amely alig nagyobb egy pénzérménél, és találóan a Piccolissimo névre hallgat.

A drónból rögtön kétféle változatot készítettek, a legkisebb pedig alig 2,5 grammos, méreteit tekintve könnyedén elfér a tenyerünkben, alkatrészeinek többségét pedig 3D nyomtatással állították elő, és sem emiatt, sem a méretből kifolyólag nem kellett kompromisszumot kötniük az alkotóknak.

A kis drón egyébiránt egy nagyon érdekes elgondoláson és működési elven alapul, amelynek részeként a propeller tulajdonképpen a robottest körül forog, utóbbi 800-szor, előbbi pedig 40-szer másodpercenként, ami nemcsak a repülhetőséget garantálja, hanem a giroszkópok nélküli tökéletes stabilitást, sőt a saját töltöttségét is, hiszen a mozgási energia tudja tölteni az akkumulátort.

A kis masina kereskedelmi forgalomba valószínűleg nem kerül, és egyelőre arról sincs hír, hogy a gyakorlatban felhasználhatják-e valamire.

2023. szeptember 20., szerda

A világ legnagyobb kolbásza

Csaknem hatszáz méter hosszú kolbászt készítettek olasz hentesek, teljesítményük felkerült a Guinness Világrekordok listájára.

Forrás: AFP

A közjegyzői mérést követően Penne város lakói és vendégei - ahol a kolbász készült - megvásárolhatták és elfogyaszthatták a pontosan 597,8 méter hosszúra sikerült kolbászt. Összesen hatezer szendvics készült belőle, az ezek eladásából befolyt összeggel az olasz Caritas jótékonysági szervezet munkáját támogatták.

A rekordkísérlet ötlete Alberto Della Pelle hentes fejéből pattant ki. A közép-olaszországi település főutcáján kilenc kollégájával serénykedett az óriáskolbászon. Végül jóval felülmúlták a korábbi világrekordert, a romániai hentesek által készített 392 méteres kolbászt.

2023. szeptember 10., vasárnap

A világ legnagyobb farmjai

Mekkorák lehetnek a világ legnagyobb farmjai? Az ír Farmers Journal nekilátott, és összeszedett néhányat. Egyetlen szempontot tartottak szem előtt: a területet. De véletlenül csak tehenészetek kerültek a listára.

1. Mudanjiang City farm, Kína

Kína észak-keleti csücskében, Vlagyivosztok mellett kezdődik Hejlungcsian tartomány, ahol Mudangcsiang városban található ez a tehenészet. A 100 ezer tehenet 9 millió hektárról látják el, és naponta 800 millió liter tejet fejnek. A farm bővítése két évvel ezelőtt kezdődött, hogy tejjel lássák el Oroszországot. Kína így használta ki az EU-embargót Oroszországgal szemben

2. Modern Dairy, Kína

Ez is tehenészet és tejüzem kombója, csak éppen jóval délebbre, Anhuj tartományban található, Sanghaj szomszédságában. A 40 ezer tehenét 4,4 millió hektáron tartja el, és naponta 600 tonna tejet dolgoz fel. Mielőtt Mudangcsiangot fejleszteni kezdték, ez volt a világ legnagyobb farmja.

3. Anna Creek Station, Ausztrália

Dél-Ausztrália állam szívében található az Anna Creek Station, az államot átszelő poros országút, az Oodnadatta Track mentén. A sivatagos környék nem az a kimondott harsogóan zöld hegyi legelő, ezért a 2,4 millió hektárja mindössze 16 ezer tehenet tart el. A farm Ausztrália egyik legnagyobb marhahústermelőjéhez, a Kidman and Co. csoporthoz tartozik. A cégnek összesen 185 ezer tehene van Ausztrália-szerte.

4. Almarai, Szaúd Arábia

Az Almarai egy nagy tejkombinát, aminek 6 kilométer hosszú és 3 kilométer széles földjén (homokján) gyakorlatilag semmi nem terem. A 6 farmjának 46 ezer tehene import takarmányt fogyaszt, cserébe viszont naponta 960 ezer liter tejet ad.