2024. március 28., csütörtök

A legmagasabb férfi és legalacsonyabb nő

A Guinness feljegyzései szerint jelenleg a 251 centis török Sultan Kösen a legmagasabb élő férfi, míg a 62,8 centiméteres indiai Jyoti Amge a világ legkisebb nője. Most mindketten egy helyen tartózkodtak, a gízai piramisok előtt.

2024. március 21., csütörtök

A világ legkisebb drónja

A Pennsylvania Egyetem szakemberei megalkották a világ valaha készült legkisebb robotrepülőjét, amely alig nagyobb egy pénzérménél, és találóan a Piccolissimo névre hallgat.

A drónból rögtön kétféle változatot készítettek, a legkisebb pedig alig 2,5 grammos, méreteit tekintve könnyedén elfér a tenyerünkben, alkatrészeinek többségét pedig 3D nyomtatással állították elő, és sem emiatt, sem a méretből kifolyólag nem kellett kompromisszumot kötniük az alkotóknak.

A kis drón egyébiránt egy nagyon érdekes elgondoláson és működési elven alapul, amelynek részeként a propeller tulajdonképpen a robottest körül forog, utóbbi 800-szor, előbbi pedig 40-szer másodpercenként, ami nemcsak a repülhetőséget garantálja, hanem a giroszkópok nélküli tökéletes stabilitást, sőt a saját töltöttségét is, hiszen a mozgási energia tudja tölteni az akkumulátort.

A kis masina kereskedelmi forgalomba valószínűleg nem kerül, és egyelőre arról sincs hír, hogy a gyakorlatban felhasználhatják-e valamire. 

2024. március 14., csütörtök

Egytonnás tök

Kiállították a hétvégén a New York-i Botanikus Kertben azt a több mint egytonnás tököt, amellyel Joel Holland amerikai nyugdíjas tűzoltó megnyerte október 9-én a San Francisco környéki óriástök-versenyt. 

A kiállítás szervezői szerint az 1071,8 kilogrammos narancssárga tök a leghatalmasabb, amely valaha is termett a világon. A botanikus kertben a látogatók akár fel is mászhatnak a világrekorder tökre.

A Washington államban, Seattle közelében élő hobbikertész immár hetedik alkalommal nyerte meg a kaliforniai tökversenyt, idén 16 500 dollár pénzjutalom ütötte a markát a rekordért. 

A németországi Ludwigsburg tökfesztiválján október elsején egy 792,5 kilogrammos, Bajorországban termett tököt hirdettek ki győztesként, a második legnagyobb 644 kilót nyomott. Tavaly egy 900 kilós tökkel győztek a baden-württembergi városban.

2024. március 7., csütörtök

A világ legnagyobb játszótere

A játszóterek nem tekintenek vissza nagy múltra, az első nagyjából 130 éve jelent meg, Németországban, de mára már világszerte teljesen megszokottá vált, hogy szinte minden utcasarkon van egy hintákból és különféle mászókákból álló monstrum. Na és persze a homokozó.

Tíz év feletti gyerekeket már nem szívesen látnak ott, a felnőttekről pedig már nem is beszélve. Te is szomorú vagy, amikor közlik, hogy nem mehetsz fel a légvárra, vagy túl kicsi neked a csúszda, a hinta pedig már nem bír el?  Ne szomorkodj tovább!

A ’The Beast’ egy 900 láb, azaz, közel 275 méter hosszú felfújható akadálypálya, ami rengeteg elemet tartalmaz, és egyetlen percig sem unatkozik rajta az ember. A felfújható játszóteret egy belga cég készítette, szerencsére arra is gondolva, hogy a világon bárhova eljuttassák, így az egész teljesen mobilis. A további tervek szerint 1 km-re bővítik majd a már így is hatalmas, felfújható vidámparkot.

Reméljük hozzánk is hamarosan megérkezik, és minden gyermek lelkű felnőtt kiélheti magát a légpárnákon.