2022. október 28., péntek

Az élősködő virág 15 kilogrammosra is megnő

Indonéziában él a világ legnagyobb parazita növénye, amely általában fákon élősködik. A növény vöröses narancsszínű virága a növényvilág legnagyobbja, átmérője átlagosan 1 méter, súlya akár 15 kg is lehet.

A Rafflesia (raflézia) az óriásvirágfélék (rafléziavirágúak, Rafflesiaceae) család típus- és egyúttal névadó nemzetsége. A nemzetséget és a családot is az egykori brit gyarmat, Szingapúr alapítójáról nevezték el. Sir Stamford Rafflest Délkelet-Ázsiába elkísérte a botanikus Joseph Arnoldi is. A Föld legnagyobb ismert virágának fajneve rá utal: Rafflesia arnoldii.

Természetes élőhelye Délkelet-Ázsia, azon belül a Maláj-félsziget, Borneó és Szumátra. Erősen redukált felépítése és génkészlete miatt rendszertani besorolása sokáig bizonytalan volt. Rendkívül ritka és veszélyeztetett. A nemzetségnek 1988-ig 16 faját fedezték fel. 2020-hoz közelítve a több-kevesebb konszenzussal elfogadott fajok száma már húsznál is több; további kilenc „fajjelölt” besorolása még vitatott.

Kétlaki növény, amelynek életmódjából adódóan nincs se szára, se levele, se gyökere. A növényvilág legnagyobb virágának átmérője körülbelül egy méter, tömege a 15 kg-ot is elérheti. A kehely alján számos tüskeszerű nyúlvány meredezik. A virágnak öt, vöröses barnás halvány foltokkal tarkított szirma van, melyek egy hatalmas kehelybe futnak össze. Ebben akár 6 liter víz is elfér.

Ez a parazita más növényeken, jellemzően fákon élősködik. Miután bimbója áttöri a gazdanövény kérgét, mintegy 10 hónap alatt nő káposztafej méretűre. Néhány óra alatt a húsos szirmok kinyílnak, és a virág teljes pompájában ragyog. A virágban csak néhány napig gyönyörködhetünk. A rothadó húséhoz hasonló kellemetlen szagot áraszt, mivel az erre a szagra gyűlő rovarok (jellemzően döglegyek) porozzák be.

Az elpusztult virág nyálkás fekete foltot hagy maga után.

Sok bimbót nyílás előtt leszednek, amelyeket népi gyógyászathoz használnak, vagy különleges csemegét készítenek belőle.

2022. október 21., péntek

86-ban szélnek eresztettek 1.5 millió lufit

Megdönteni a lufireptetés világrekordját a legártalmatlanabb ötletnek tűnik, legalább is az első pillanatban. De ha néhány percet gondolkozik az ember, akkor rájöhet, milyen kockázatokat rejt. A clevelandi lufihorror éppen azt illusztrálja, hogy néha nem gondolkodik az ember egyáltalán.

1986-ban az amerikai város egyik szociális szervezete döntött úgy, hogy megdönti a Disneylandben felállított Guinness-rekordot, és 1,5 millió lufit enged el egyszerre. Az Atlanticen közzétett rövid dokumentumfilmben látjuk, ahogy a helyi média eksztázisban tudósít az eseményről, a valóban látványos lufifelhőről, hogy aztán gyors fordulatot vegyen az akció megítélése.

A vihar ugyanis szinte az összes lufit belefújta az Erie-tóba, ahonnan aztán Kanadáig úszkáltak a műanyagok, nyilván iszonyú környezeti károkat okozva. Ezt pontosan lehetett tudni előre. Azt viszont nem, hogy a partiőrség éppen ekkor keres majd két eltűnt halászt. A videóban megszólalnak a mentésben részt vevők, akik elmondják, hogy a színes lufik miatt lehetetlen kiszúrni, ha a víz felszínén lebeg egy test vagy egy mentőmellény. A két halász holttestét napokkal később mosta partra a víz. A Guinness-rekordot nem jegyezték be.

2022. október 14., péntek

Találkozott a világ legnagyobb és legkisebb embere

Először találkozott egymással a világ legmagasabb és legalacsonyabb embere. A 251 centiméteres török Sultan Kösen és az 54,6 centiméteres nepáli Csandra Bahadur Dangi. Az eseményt a tizedik alkalommal megtartott Guinness Világrekordok Napjára szervezték meg Londonban. A két csúcstartó a belvárosban, a Westminster apátság közelében találkozott és ittak egy teát. A hagyományos nepáli öltözetet viselő, 75 éves Dangi elmondta: nagy öröm, hogy láthatja saját ellentétét. A 32 éves Sultan Kösen megjegyezte, kíváncsi, milyen méretű ruhát hord teapartnere, és ha ő fölvenné, meddig érne neki. 

Az öltönyt és piros nyakkendőt viselő Kösen bevallotta: magassága egészségügyi problémákat okoz, fáj a térde, ha sokáig kell állnia.Testmérete egy agyalapimirigy-daganat következménye, melyet 2010-ben Amerikában megoperáltak. A műtét után növekedési hormont szabályozó gyógyszereket szedett, és végül 2012-ben jelentették ki az orvosok, hogy nem nő tovább.

A török férfi tavaly teljesítette nagy álmát, megházasodott. Most éttermet szeretne nyitni - mondta a londoni találkozón. Eddig egyetlen megélhetése az volt, hogy ő a világon a legmagasabb.

2022. október 7., péntek

Meghalt a világ legkövérebb embere

48 éves korában halt meg Manuel Uribe Garza, a világ legkövérebb embere. Óriási súlya miatt szervezete már nem bírta a terhelést, így kórházba kellett szállítani.



2008-ban megnõsült, feleségül vette Claudia Solist. Esküvõjére egy teherautóval szállították. Az ünnepségen könnyezve ölelte át 38 éves menyasszonyát, nagyon boldog volt. Az esküvõi tortájából enni sem akart, annyira szigorúan próbálta betartani diétáját.

"Van feleségem, szeretnék családot, és boldog életet."

Manuel már túlesett egy gyomorszûkítõ mûtéten, melynek eredményeként akkori 558 kilójáról mellyel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, sikerült lefogynia 393 kilogrammra.

A mexikói férfi már évek óta nem tudott járni, csupán az ágyában feküdt. Egy a neve elhallgatását kérõ hivatalos forrás szerint egy daruval vitték kórházba rendellenes szívverés és légzési nehézségek miatt. Az orvosok még nem árulták el halálának az okát. Szíve állapota mellett májbetegségben is szenvedett. Egy idõ múlva azonban kapcsolatuk ráment Manuel súlyára, akinek felesége végül a válás mellett döntött.

Manuel egy interjúban elmondta, hogy normálisan szokott étkezni, mint minden hozzá hasonló mexikói: bab, rizs, tortilla, kukorica, sült krumpli, hamburger és pizza, ezek az ételek kerültek az asztalára. Egész életében mozgásszegény életmódot folytatott, 2002-tõl pedig ágyhoz lett kötve, és anyjára és barátaira számíthatott csupán.